Frank Björklund

Frank Björklund

Den fråga jag får oftast om min konst är,

– Vart får du alla idéer ifrån?

Jag svarar alltid,

– Josefssons postorder.

Inte riktigt sant, men ändå riktigt nära sanningen. Bilder poppar upp på näthinnan när som helst. ibland när jag iakttar något, eller en sak som sägs, men oftast när jag läser.
Och om man vill se något för sitt inre, så ska man läsa mellan raderna. Detta är ett sätt att tänka, som blir ett sätt att vara. Men det händer även att jag tänker väldigt, väldigt hårt..

Den andra frågan som dyker upp är;

-Vad kommer först bild eller titel?

Alltid bild, utan bild behövs ingen titel. Motto. Målningen måste stå för sig själv.
Titeln ska förlänga bilden, göra den litterär med en historia eller ställa frågor. Jag gillar frågor, svar är lite slutgiltiga. En titel ska vara en biljett, en riktning, på en resa. Hur långt man vill åka är upp till var mans referens och uppfattning. Mina titlar är ledtrådar till bildens tanke och idé. Även om humorn är allområdande, så ligger bildens verkliga nivå i dom mörkare regionerna. Som en sammanfattande rubrik, ibland konstruerad, men oftast en kryddad ordvändning som man behöver smaka på en eller två gånger.

Allegori betyder liknelse eller metafor. I modernt måleri är allegorier en bristvara. Jag använder de som ledtrådar i målningar, (precis som renässans målare gjorde), för att ge kropp och själ till en tanke. Äpple, cirkel eller lejon, de har alla en betydelse. Men även moderna ikoner som en smiley kan visa sig.

På rockgruppen Queens 70-tals album, stod alltid;

”No synthesizers were used on this record”. Samma sak här. Inget digitalt.

Allt gjort med en tanke, höger hand, pensel och duk.

Frank Björklund 2017

 

.