Maria Thorlund

KERAMISKA SKULPTURER

Mitt arbete med lera – en enkel flört som utvecklades till en kärleksaffär och som numera är ett etablerat förhållande på heltid. 2009 började jag en keramikkurs i Lund, och två år senare bestämde jag mig för att bli en keramiker. På riktigt. Och på den vägen är det.
Det är otroligt spännande att skapa något helt nytt – att räkna ut tekniken, visualisera designen, och prova sig fram till den rätta glaseringen – om det så bara är ett 5 cm högt miniatyrhus eller en meter lång jaguar på 25 kg.
Jag jobbar mestadels med stengods, dvs leran bränns högt och sintrar – den blir som sten. Färgerna är dovare – en färgskala jag tycker om, även om det samtidigt blir en utmaning att skapa färgklickar som fungerar.
Min huvudsakliga inspiration kommer från naturen – att skapa liv och rörelse i både djur och kvinnokroppar är min största utmaning. Jag har bott 20 år utomlands, varav fem var på landsbygden i Afrika, och dessa år har präglat mig en hel del. Det känns enkelt och självklart att skulptera både nakna bröst och elefantsnablar.

För större bild och information – klicka på respektive bild