Anders Adèrn har rötterna i Småland men är numera bosatt i Malmö. Han har även bott och varit verksam i London under ett par år. Han arbetsmaterial är företrädesvis olja.
Motiven ligger i ett gränsland mellan det föreställande och icke-föreställande men utgångspunkten är ett landskap, både i ett yttre och inre mening där kontrasten mellan mellan ljus och mörker är viktig.
Arbetsprocessen sträcker sig över lång tid där idéer och infall läggs över varandra i skickt efter skickt, liksom naturen i ständig förvandling – tolkningen blir på detta sätt öppen för betraktaren.
Så här beskriver Anders Adèrn själv sitt bildskapande:
”Varför ägnar man sig åt bilder? För mig är det en ständig nyfikenhet, en lust att formulera det som i egentlig mening inte går att formulera. Bildens betydelse förbi det trubbiga instrument som vi kallar språk. Det är i stället intuitionen som bearbetar det perceptuellt mottagna. Kan det verbaliseras? Antagligen inte. Men jag ska försöka på mig en tolkning, eller kanske ett bättre ord: översättning. man kan göra en jämförelse till en dikt skriven på ett främmande språk, ord fyllda med konnotationer, betydelser och ordlekar. Går det att översätta. Går det att översätta utan att betydelserna förlorar sin mångfald? Omöjligt!”
ANDERS ADÈRN ANTAGEN TILL LILJEVALCHS VÅRSALONG 2016.
Anders Adèrn tröttnade på färg. Det tog honom till Liljevalchs Vårsalong.
– Jag har målat sedan jag var liten, säger Anders Adèrn och måttar upp en knapp meter från golvet.
I LÄGENHETEN på Nobelvägen står några av hans senaste alster. Färgskalan påminner om en något för varm decemberdag.
Förut målade Anders Adèrn mer färgglatt, med mycket rött.
– Men det senaste året har jag gått mer mot det avskalade hållet med ockra färger. Jag jobbar mycket med kontraster mellan ljust och mörkt, säger han.
Det nya, mer gråtonade färgskalan har öppnat nya dörrar för honom, inte minst till Liljevalchs Vårsalong. Där är Anders Adèrn en av tusentals sökande som blivit utvald av en jury, bestående av bland andra konstnärerna Lena Cronqvist och Berit Lindfeldt, att ställa ut två av sina verk i februari till april 2016.
Anders Adèrn har fått höra många intressanta och ibland bisarra tolkningar av hans abstrakta motiv. Om han själv ska beskriva sin stil är det med ord som kaos, föränderlig natur och dramatik.
– Mina tavlor växer fram under en lång process. Jag börjar ofta med att skissa grundformer, sedan lägger jag på många skikt med oljefärg. Ur kaos skapar jag ett visuellt formmönster, som ibland kan ta flera veckor. Sinnesstämningen jag är i avspeglas i bilden. Ibland är jag för stillsam, då kan det bli tråkigt. Bäst målar jag när jag är lite spänd, säger Anders Adèrn.
Han har sin ateljè tre minuters promenad från hemmet och är där varje dag. Listan på utställningar har hunnit bli lång och 2016 är redan till stora delar uppbokat. Förutom Liljevalchs i Stockholm kommer han ställa ut på gallerier i Köpenhamn, på Österlen och på Limhamn.
Artikeln är skriven av Ida Eriksson på Lokaltidningen, Malmö.
UTBILDNING
Sörängens Konstskola, Nässjö
Skånska Målarskolan, Malmö
Lunds Universitet, konsthistoria
UTSTÄLLNINGAR I URVAL
Galleri Blå, Jönköping 1991
Galleri Billedkunst, Köpenhamn 1992
Galleri Nova, Malmö 1994
Galleri Lisse Bruun, Köpenhamn,1994, 1997, 2001, 2004, 2009, 2011, 2015
Korsvirket, Åhus 1995
Galleri H, Stockholm 1996, 1999
Limhamns Stadsbibliotek 1998
Galleri Rians, Provence, Frankrike 2000
The Vortex Gallery, London 2003
Stark Gallery, London 2003, 2010
Urban Interiors, London, 2003
The Affordable Art Fair, London 2004, 2012
Stark Gallery, Canterbury, England 2005
Midzone, Malmö 2006
Galleri Johan Jönsson, Limhamn 2007
Galleri Bäckalyckan, Jönköping 2011
Galleri Olsson, Malmö 2013, 2014
Galleri Jäger&Jansson, Lund 2013
Galleri Sagoya, Malmö 2013, 2015
Galleri Nordica, Ystad 2014, 2015, 2021
Galleri Källan Skanör, 2014
Galleri M, Eslöv 2016, 2022
Vårsalongen Liljevalchs Stockholm 2016
REPRESENTERAD
Stark Gallery, London
Galleri Lisse Bruun, Köpenhamn.
För större bild och information – klicka på respektive bild