Cornelis Ooms

posted in: Konstnärer | 0

Cornelis Ooms är målare, född i Rotterdam i Holland 1940. Han började studera hos en konstnär i sin hemstad och gick sedan vidare till Konsthögskolan i Arnhem.
1964 kom han till Sverige och har sedan dess varit bosatt i Skåne.
Cornelis Ooms är naturlyriker. Årstiderna har sin givna rytm. Han skildrar ljusa, luftiga lövträd, dova granskogar, mossarnas hotfulla ödslighet, karga berg som blottar sin sträva yta mellan snöfläckarna. Han berättar om människans litenhet iför mäktiga bergmassiv eller våldsamma molnformationer. Detta måleri är en maning till eftertanke inför naturen, att vi människor är fullständigt beroende av dess ostörda balans och att vi för att överleva, måste samarbeta i den och med den. Det är en ömsint vädjan till oss och en varning!
Tekniskt sätt kan man ”spåra arvet från de gamla holländska mästarna” (Sydsvenska Dagbladet) Målningarna är väl genomarbetade, ibland med en nästan pointilistisk teknik. De har, trots sin detaljrikedom, en varm mjukhet och friskhet. Som colorist kommer poesin, färgerna är adekvata, men har sin återhållsamhet ändå djärva kombinationer.
Cornelis Ooms har ställt ut i Holland, Tyskland, Belgien och Sverige.