Mats Jonasson

posted in: Konstnärer | 0

CV

Designer Mats Jonasson
Född 20 mars 1945, Målerås, Sweden

”Jag är född och uppvuxen vid ett glasbruk med den dunkla skogen som granne. Där lärde jag mig i unga år att gravera glas.
Denna materia har således blivit ett spännande uttrycksmedel för mig. Glasets formbarhet, lyser och transparens eggar fantasin.
Öppet sinne, trots mot fördomar och improvisation ger möjligheter.
Det mesta är ogjort”

Mats Jonasson

 

Under skolåren uppmärksammades Mats tecknartalang och han blev lärling i gravyr på Målerås Glasbruk. Läromästare var Folke Walving som var brukets konstnärlige ledare. Steg för steg upptäckte Mats gravyrens möjligheter att arbeta tillsammans med konstnärer som Vicke Lindstrand, Sigurd Persson, Lisa Bauer m fl. Mats beskriver det själv som ”den bästa av skolor”. Färdigheterna med gravörpennan gav Mats en unik möjlighet att få chansen som konstnär på Målerås Glasbruk. Erfarenheterna inom hantverket och förståelsen för materian gav självförtroende. Snabbt konstaterande han dock ”att vara duktig med handen är självklart bra men inte detsamma som konstnärlig fantasi”.

Gravyren är alltid närvarande i Mats konstnärskap. Fantasin och detaljrikedomen är kännetecken för Mats, som t ex trollsländans lätta vingar eller grässtrået som vajar i vinden.
”Våra skogar har sedan urminnes tider påverkat folksjälen”, säger Mats. Inspirerad av denna natur har han med öppna sinnen skapat sina särpräglade objekt med gravyrer i kristall.

I Målerås Glasbruks järngjuteri görs formar för glastillverkning. Nu har denna materia fått ett nytt användningsområde. Inspirerad av mytologiska väsen använder Mats järnet i sina konstverk. Med fantasi och skulptural pregnans stimulerar järn och kristall det fördomsfria ögat.

Allt Mats Jonassons konstglas görs på Målerås Glasbruk.
”I skapandet är det viktigt att utveckla nya metoder och processer, som i symbios med erfarna hantverkare bildar en kokande gryta av kunskap”.

UTBILDNING
1960 Gravörlärling/designer Folke Walwing / Målerås, Sweden
1969-1975 Gravörmästare på Kosta Glasbruk åt Vicke Lindstrand, Sigurd Persson m fl /Kosta, Sweden
1975-1981 Designer, Royal Krona / Kosta, Sweden
1981 – Designer Målerås Glasbruk, Sweden

UTMÄRKELSER
”Svenskt glas prisbelönt design” på National Museum / Stockholm, Sweden
Kungliga patriotiska sällskapet medalj i guld / Stockholm, Sweden
Kunglig Hovleverantör till Hans Majestät Konungen / Stockholm, Sweden

UTSTÄLLNINGAR
Mats Jonasson har haft ett antal utställningar runt om i världen. I Sverige har han exempelvis varit representerad på Nationalmuseum i Stockholm, Sveriges Glasmuseum i Växjö, Röhsska Museet i Göteborg, Lunds Konsthall, NK Stockholm, Galleri Sjöhästen i Nyköping, Unikt Glas Göteborg och Berg 121 Mitsukoshi Tokyo, Glasmuseum Hoogeveen, Stockmann Helsingfors, Swedish American Museum, Chicago.